
Doğal olarak her anne baba çocuğunun en iyi şartlarda büyümesini ister. Anne babalar çocuklarının sağlıklı ve mutlu bir şekilde yetişmesi için ne gerekirse yapmaya çalışırlar.
Unutulmamalıdır ki, sağlıklı nesiller bilinçli ailelerin varlığında olur. Bir toplumdaki çocukların sağlığı, sadece onların bedensel sağlıklarını kapsamaz; aynı zamanda sağlıklı bir ruhsal ve zihinsel gelişimi de içerir. Çocukların ruhsal sağlığı dünyanın her yerinde üzerinde en çok düşünülen ve araştırma yapılan konulardan birisidir.
Anne babalar neler yapmalı?
Anne babaların, çocuklarında mevcut olan ya da bulunduklarını düşündükleri ruhsal sorunları tanımaları çok önemlidir. Bunun başarılabilmesi için anne babaların önceden bu konularla ilgili bilgi sahibi olmaları, çocuklarında ruhsal sorunlar ortaya çıktığında bunları anlayabilmelerini ve çözüm bulabilmelerini kolaylaştıracaktır. Çocuğumuzda herhangi bir ruhsal sorun ortaya çıktığında yapacağımız ilk şey “paniğe kapılmamaktır!” Sabırla, özveriyle ve özenle çocuğumuza yaklaşarak sorununun ne olduğunu öncelikle onun dilinden anlamaya çalışmalıyız. Anne babalar olarak sorgulayıcı olmadan, kızmadan, sinirlenmeden, sakin bir şekilde onunla sorununu konuşmalı ve ona yardım etmek istediğimizi söylemeliyiz. Çocuğumuzda bir ruhsal sorun olup olmadığını en iyi değerlendirebilecek kurumlar bu konunun uzmanı olan kişilerin bulunduğu merkezlerdir. Zaman kaybetmeden çocuk ruh sağlığıyla ilgilenen bir merkeze başvurmak ailelerin atacağı ikinci adımdır. Ondan sonra konunun uzmanı psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman ya da çocuk gelişimi uzmanı ile birlikte belirlenen zamanlarda çocuğumuzu kontrollere götürmeliyiz.
Çocuklarda sık görülen ruhsal sorunlar
Çocukluk çağı depresyonu,
Yatak ıslatma/gece işemesi (enürezisnokturna),
Korkular (yalnız kalamama, karanlık korkusu, ayrılık korkusu…),
Kekemelik,
Davranış sorunları (yalan söyleme, aşırı kavgacılık-yaramazlık, aşırma huyları),
Hiperaktivite,
Aşırı yemek yeme (obezite) ya da aşırı zayıflık İştahsızlık (anoreksi),
Okul başarısızlığı.
Çocuklarda sık görülen ruhsal rahatsızlıklar konusunda anne babaları bilgilendirmek ve onların bu konulardaki duyarlılığını artırmak oldukça öenmlidir. Aile içinde sağlanacak pozitif bir iletişim hem anne babaların çocuklarıyla ilgili kaygılarını azaltacak hem de çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Anne babaların çocuklarının ruhsal sorunlarıyla ilgilenmeleri çocuklarının okul başarılarında, sosyal hayatlarında ve arkadaş edinmelerinde, sorunlarla baş etmelerinde pozitif bir şekilde karşılık bulmuştur.